Sommertrekanten, Vintertrekanten og Efterårsfirkanten

Hen over året er forskellige konstellationer dominerende på himlen. Den britiske tv-astronom Patrick Moore fandt for mere end 50 år siden på, at lade de tydeligste stjerner på årstidshimlene indgå i geometriske figurer, så de var nemmere at kende. Når vi taler om Sommertrekanten, Vintertrekanten og Efterårsfirkanten, er det stjerner fra forskellige stjernebilleder, som indgår, men da de udvalgte stjerner er de mest markante på himlen på de nævnte årstider, vil de omtalte figurer være meget tydelige - faktisk tydeligere end stjernebillederne selv!

Sommertrekanten består af stjernen Altair i stjernebilledet Ørnen, Deneb i Svanen og Vega i Lyren. I de lyse sommernætter er det ikke nemt at se særligt mange stjerner, men netop disse tre er tydelige og er de første stjerner, der toner frem i de lyse nætter.

Et klart tegn på, at sommeren er ved at blive afløst af efteråret ses allerede i august mod øst - her findes nemlig den store firkant af stjerner, som går under navnet Efterårsfirkanten. Denne består af den øverste, venstre stjerne i stjernebilledet Andromeda samt de tre tydeligste stjerner i Perseus.

Vintertrekanten består af stjernen Procyon, som vides at minde meget om vores egen sol, og som befinder sig i en afstand af kun 11 lysår fra os og er himlens 8'de klareste stjerne - den befinder sig i stjernebilledet Lille Hund - samt Sirius i stjernebilledet Store Hund og endelig skulderstjernen i Orion (Betelgeuze).

Foråret har man mig bekendt ikke tildelt en geometrisk stjernefigur af markante stjerner. Et bud kunne være "forårsspørgsmålstegnet", som egentlig er et omvendt spørgsmålstegn bestående af stjernerne der danner Løvens hoved og forkrop.

 


Tilbage til oversigten : 
Klik til oversigt