Løven

Stjernebilledet Løven er et af dem, der virkelig ligner. Det befinder sig et stykke under Karlsvognen. Den lysstærke stjerne i løvens bryst hedder Regulus.

Løven

 

Historien om løven er også historien om den første opgave Eurysteus satte Herkules på - indledledning på den lange fortælling om Herkules og hans bedrifter, må man læse der.


Eurysteus bad Herkules på den første opgave om at dræbe en blodtørstig og tilsyneladende usårlig løve, der længe havde terroriseret befokningen i Nemea, Argos' østlige, bjerrige del. Det blev fortalt, at løvens hud var et  uigennemtrængeligt, hårdt panser, som intet spyd kunne gennemtrænge.

Herkules sporede løven til den hule i bjergene, men da hulen havde syv udgange, havde den let ved at undgå ham. En aften, da løven var gået ind i hulen, brugte Herkules hele natten til at slæbe klippestykker sammen, hvormed han spærrede de seks af udgangene. Så stillede han sig ellers på vagt ved den syvende. Om morgenen kom løven ud, og kampen begyndte. Herkules spændte sin bue til det yderste og affyrede, men hans pil prellede af mod løvens seje skind. Han svingede så sin store kølle for fuld kraft mod løvens hoved, men slaget fik kun løven til at tøve et øjeblik, inden den sprang på ham, og det blev en brydekamp på liv og død mellem de to. Udfaldet var længe uvist, men til sidst lykkedes det Herkules at knække nakken på vilddyret.

Herkules flåede nu løven - som kniv brugte han løvens ene klo -  og vendte hjem til Mykene med løveskindet som kappe. Herefter bar Herkules altid det uigennemtrængelige skind som beskyttelse - en ganske fortrinlig rustning, må man sige ! Løvehovedet brugte han på hjemturen som en skrækindjagende hjelm - det skarptandede gab havde han klemt ned over sin hovede.

Da Eurysteus så Herkules komme tilbage til Mykene iklædt den dræbte løve, lod han byporten lukke for ham, og ville kun forhandle med ham gennem mellemmænd. Eurysteus var ikke blot ængstelig for Herkules' mange kræfter, men også for, at fætteren måske kunne blive så populær, at det kunne rokke ved hans egen stilling som landets hersker. Eurysteus besluttede derfor at sende Herkules bort hurtigst muligt til en ny og endnu vanskeligere opgave: Nemlig at dræbe det modbydelige 9-hovede uhyre, søslangen Hydra.


Tilbage til oversigten : 
Klik til oversigten over historierne