Følg med i "månedens naturfoto" !

Ud over et udvalgt, flot foto følger også beretningen om, hvad det er, der ses på billedet!

Smørblomst og glimmerbøsser

Smørblomst kaldes også ranunkler. De smukke skinnende, gule blomster er kendt af enhver. De indeholder gule oliedråber i det øverste cellelag i kronbladene og under disse et hvidt cellelag, som tilbagekaster lyset som i et spejl. Derfor får de det skinnende gule look.

Man kan bruge ranunkelblomsterne til en lille leg: Man holder ranunkelblomsten ind under hagen på en person, som man vil undersøge om kan lide smør. Hvis der fremkommer en lysende gul plet under hagen, så kan personen godt lide smør - jeg kan godt røbe, at det vil der altid gøre, hvis solen skinner...

Ranunkler findes der mange forskellige arter af, de indeholder alle en skarpt smagende gift, hvorfor de helst undgås af græssende kreaturer.

Ofte sidder der masser af små, sorte biller på ranunkelblomsterne - de hedder glimmerbøsser - et sjovt navn, som kommer af at de godt kan ligne små, glimtende peberkorn på den gule baggrund. Glimmerbøsserne ser man også på andre gule blomster som fx. mælkebøtter og kål - de tiltrækkes tydeligvis særligt af den gule farve. Har man en gul trøje på, vil man også være vældigt tiltrækkende for glimmerbøsser at lande på! De lever først og fremmest af blomsterstøvet og kan anrette stor skade i dyrkede planter som rasp.

 

Fotoet er taget i Tisvilde en varm sommerdag i 2002.

Håndbog i naturpædagogik:

Ole Wohlgemuth:
HÅNDBOG I NATURPÆDAGOGIK
ISBN 87 7378 241 6
Forlaget Politisk Revy, 2004.