Månedens naturfoto:
Klik for stort billede og fortælling!

 

 

Links: Mobil-apps til naturoplevelser
 

Vi slæber praktisk talt altid rundt på vores lille, elektroniske vidunder: Smartphonen. Kombineret med billig data og gode mobile dataforbindelser har vi nærmest altid adgang til alt, hvad internettet og de små programmer til telefonerne, applikationerne, kan byde på - fantastisk. Men det kan være svært at finde rundt i de næsten uendelige muligheder, så derfor har jeg til inspiration fremstillet denne liste med forslag til applikationer, der kan være nyttige ifm. naturpædagogisk arbejde og naturoplevelser generelt, og som jeg selv har haft glæde af.

Generelt henvender disse apps sig mest til voksne, men mange af dem kan sagtens - måske med lidt hjælp - bruges af børn, det er dog vigtigt, at den voksne på forhånd har prøvet app'en godt igennem i praksis for at kunne vejlede og udnytte de pædagogiske potentialer. Der er et ongoing forskningsprojekt om børns brug af mobile applikationer i naturen - det bliver interessant at se, hvad de endelige resultater bliver, men foreløbig kan man læse mere på https://centerforboernognatur.dk/projekter/naturlig-teknik og http://naturligteknik.dk - foreløbige resultater tyder på, at smartphones står ikke i vejen for gode naturoplevelser hos børn og unge (https://centerforboernognatur.dk/projekter/naturlig-teknik/boern-og-unges-brug-af-teknologi-til-naturoplevelser/).

Listen herunder omfatter altså således spændende, brugbare, gode natur-relevante applikationer til smartphones - der er tilføjet, om app'en fungerer på Android eller på Apple. Alle applikationerne herunder nævnt er grundlæggende gratis (men ofte kan der tilkøbes ekstra funktioner eller reklamefri udgaver) - man kan få mange apps med fine muligheder ved at hive penge op af lommen, men jeg har valgt at fokusere på de gratis oplevelser, så kan man bare prøve løs:

Environmental News Network: Vær først... nyheder om miljø, amerikansk men relevant og spændende med referencer til talrige online tidsskrifter: Til Android, Til Apple.

Beskriv Verden: Foto-app fra Statens Naturhistoriske Museum, hvor man kan markere data på fotos, man selv tager og dermed fx. formidle forhold i naturen og dele det med andre: Til Android, Til Apple.

Naturguide: App fra Danmarks Naturfredningsforening, der viser vej til naturoplevelser i Danmark og med ideer til aktuelle aktiviteter: Til Android, Til Apple.

Danmarksrejsen: Guidede rundture til 30 naturområder i Danmark: Til Android, Til Apple.

Shelter: Oversigt over offentlige overnatningspladser og bålpladser med kort, info etc: Til Android, Til Apple.

Overlevelsesguide: App-håndbog med hjælp til friluftsliv, både det basale, det almindelige og det mere specielle og dramatiske - en slags "Grønspættebog": Til Android, Til Apple.

Knots 3D: Guide med animationer til at lave gode knob til fx. lejrbygning: Til Android, Til Apple.

Afstands- og højdemåling: Der findes mange forskellige "Smart Tools", der kan klare jobbet (og flere andre måle-jobs) og som er gode er have med i smartphonen: Til Android, Til Android, Til Android, Til Apple, Til Apple, Til Apple, Til Apple, Til Apple. Der er også apps, man kan udregne arealer med og afstande på kort som GPS Fields Area: Til Android, Til Apple.

What3words: App, der angiver et valgt geografisk punkt ved hjælp af tre, almindelig ord (på dansk). Dermed nemmere end koordinater at huske og lettere at give en position til andre fx. i forbindelse med GPS-skattejagt: Til Android, Til Apple. Man kan også direkte i Google Maps fremstille "pluskoder", der ligeledes let angiver en placering, og her behøver man ikke at installere en ekstra app, men kan direkte bruge Google Maps ved at placere en markør og så vælge pluskoder.

Woop: Skattejagt-app fremstillet af Spejderbevægelsen med mulighed for at fremstille GPS-skattejagt med spørgsmåls-poster og dele jagterne til en konkurrence: Til Android, Til Apple.

Geocaching: Er skattejagt på større plan, hvor alle kan være med - alle steder: Til Android, Til Apple.

GPS navigation: Find rundt via GPS og koordinater, sæt mærkepunkter, så du kan finde tilbage til et bestemt sted (eller brug det til skattejagt) - der findes mange apps til dette, nogle har endda indbyggede kort, her nogle rigtigt gode: Til Android, Til Android, Til Apple, Til Apple.

QR-kode læser: Læsning af de særlige todimentionelle stregkoder, der slåes op og fx. bruges til at markere steder, åbne op for bestemte websider osv. "QR" er i øvrigt et akronym for "Quick Response": Til Android, Til Apple.

QR-kode generator: Til at fremstille sine egne QR-koder, så man fx. kan lave poster til en naturskattejagt: Til Android, Til Apple.

Naturbasen: Få at vide, hvilke planter og dyr, der er set i et givent område, få arter bestemt og vær selv med til at indrapportere Til Android, Til Apple.

BioGuide: Feltguide med oversigt over masser af dyre- og planterarter fra hele verden, opdelt og med info, lyde, kort etc: Til Android.

Aviasoft Nature Explorer: Open source feltbøger over fx. fugle (oversat til dansk) og en masse plante- og dyregrupper (kun på engelsk), også pakke med fossiler, sky-typer, stjernebilleder etc. - findes til Windows PC og Android: Til Android.

NaturTjek: Alle kan via denne app være med til at undersøge den biologiske mangfoldighed i Danmark ved at gå på jagt efter 30 arter: Til Android, Til Apple.

Opdag Havet: Som ovenstående, men med havets planter og dyr: Til Android, Til Apple.

Vild Mad: Kunsten at lave lækker med naturens vilde ressourcer - opskrifter, plantebestemmelse, hvordan man finder planterne etc: Til Android, Til Apple.

Svenske planter: Der findes desværre ikke helt lignende og omfattende på dansk - men her kan man få en svensk farveflora: Til Android, Til Apple.

PlantNet: Man kan få bestemt planter ved at tage et foto og så dele det med andre - på engelsk, så man må bruge fx. Wikipedia til at oversætte det latinske artnavn til plantens navn på dansk, men det fungerer overraskende godt: Til Android, Til Apple. En anden, men tilsvarende app er PictureThis - Plantidentification: Til Android, Til Apple. Selve bestemmelsesprincippet har store muligheder, prøv fx. denne app CamFind: Til Android, Til Apple. Seek er en plantebestemmelsesapp med fotoidentifikation koblet til iNaturalist: Til Android, Til Apple. Til både bestemmelse af planter og dyr - og andre objekter har Google med deres enorme billedbase som baggrund udviklet en imponerende app, som i visse tilfælde er alle de ovenfor nævnte overlegne Til Android, Til Apple.

Garden Answers Plant Identification: Som foregående, men med haveplanter - tag et foto og få bestemt din plante i haven eller i parken: Til Android, Til Apple.

Hvad er denne blomst: Guide til bestemmelse af vilde planter ud fra blomstens opbygning: Til Android.

Tree ID: Britisk bestemmelses-app til træer - også anvendelig i Danmark, men altså på engelsk: Til Android, Til Apple.

SvampeGuide: Om 200 almindelige svampearter i den danske natur med bestemmelsesmuligheder og information: Til Android, Til Apple.

The Mushroom Book: Opslagsværk til svampe - 254 almindelige arter, masser af fotos og info, men på engelsk: Til Android, Til Apple.

Animals Encyclopedia: Opslagsbog/leksikon om dyregrupper med mange sjove facts, fotos, spil etc: Til Android, Til Apple.

DyreApp: Dansk app med pattedyr: Til Android, Til Apple.

Vildt og Jagt i Danmark: Med udgangspunkt i kravene til jagtprøven kan man i denne app bl.a. afprøve sin viden om pattedyr og fugle og selvfølgelig blive klogere på jagt i Danmark: Til Android, Til Apple.

DOFs Fuglebog: En lille, men glimrende overskuelig fuglebestemmelsesbog fra Dansk Ornitologisk Forening: Til Android, Til Apple. Flere fugle er der med i denne, men færre oplysninger og dårligere grafik: Til Android, Til Apple.

Merlin Bird ID: Bestemmelse af fugle med fotos, data etc. Bestemmelse af en fugl ud fra et foto, man selv har taget. Egentlig til Nordamerika, men man kan downloade en UK-pakke, der også dækker danske arter, men appen er kun på engelsk: Til Android, Til Apple.

Ornithopedia: Imponerende, gratis fuglebestemmelsesværk med nøgle, fotos, fuglesang og informationer om alle danske fuglearter og dansk er et af mange søgesprog: Til Android. En andet tilsvarende app hedder Ornidroid: Til Android.

Fiskeguiden: Omtale af havdyr, som vi spiser - Fiskeguiden gør det nemmere for alle at træffe et bæredygtigt og miljøvenligt valg, n år man køber fisk og skaldyr: Til Android, Til Apple.

Livet i Havet: Svensk app (kun med svensk tekst) med beskrivelser af miljøer og arter i Østersøen med mange fine fotos: Til Android, Til Apple.

Ocean Life ID: Bestemmelsesnøgler til dyr i de store oceaner, ikke komplet men spændende idé: Til Android, Til Apple.

Dyr i søen: Hjælp for større børn til undersøgelse af dyrelivet i søer og forureningsbedømmelse, har en fin grafisk oversigt over de almindeligste smådyr i ferskvand: Til Android, Til Apple.

Insect Orders: Oversigt med data over alle grupper af insekter, på engelsk, giver et godt overblik og forståelse for forskelle: Til Android, Til Apple. En anden til Android: Insektslægter.

Life of Spider: Spil kan være en fin måde at lære om vilkårene for dyr - her kan man prøve at være en edderkop (!): Til Android, Til Apple.

Tree of Life: Apps med grafisk oversigt over dyre- og plantegrupper og deres beslægtethed: Til Android, Til Android, Til Apple.

LunaSolCal: En hurtig og overskuelig måde at tjekke solop- og nedgange, månen, planeterne og andre himmeldata, som man kan have glæde af at vide, når man færdes udendørs særligt om natten: Til Android, Til Apple.

Lommeplanetarium: Til friluftsfolkene, der er ude om natten: Peg smartphonen mod himlen og få bestemt de forskellige himmellegemer eller find noget bestemt med søgefunktionen: Sky Chart: Til Android, Til Apple, SkyView: Til Android, Til Apple.

Se efter satellitter: Ser man en satellit passere over nattehimlen, kan man finde ud af, hvad det er for en med en app: Til Android, Til Apple.

 

Er man til analoge spil, hvor man kan lære om naturen, så er der udgivet massevis af brætspil, kortspil, puslespil osv. Her er en lille samling af de spil, man kan købe:

 

Håndbog i naturpædagogik:

Ole Wohlgemuth:
HÅNDBOG I NATURPÆDAGOGIK
ISBN 87 7378 286 6
Forlaget Politisk Revy,

2. udgave, 2006.