Følg med i "månedens naturfoto" !

Ud over et udvalgt, flot foto følger også beretningen om, hvad det er, der ses på billedet!

 

Guldstjernen blomstrer - så er det forår!

Når man kan finde guldstjernen - så ved man, at det er blevet forår!

Dengang jeg læste biologi tog vi altid i marts ud og kiggede efter foråret og hvis guldstjernen blomstrede, definerede vi, at foråret var ankommet.

Almindelig guldstjerne (Gagea lutea) er den mest almindelige af vores fem guldstjernearter. Det er en løgplante fra liljefamilien med lille sart blomst, som lukker sig om aftenen, når det er køligt og i gråvejr. Man kan finde den i yderkanten af løvskove og ved enge, men også inde i byerne i parker og blomsterbede.

Graver man den op, kan man tydeligt se løget. Løget er ikke en del af roden (den sidder som små tråde nedenunder), men den nederste del af stænglen. I løget er der lagret næringsstoffer som en madpakke, den bruger af, når den blomstrer og sætter frø.

Den blomstrer kun en måneds tid. Efter afblomstringen bliver blosterbladene siddende om frugten, men har nu mistet den gule farve. Frugten har et lille næringsrigt vedhæng, som gør at myrer o.lign. gerne transportere frøene langt hen i deres tue, men ofte æder de vedhænget og lader frøet ligge, og frøene bliver på denne måde spredt med vandrende insekter.

 

Fotoet er taget på Amager i 1998.


Håndbog i naturpædagogik:

Ole Wohlgemuth:
HÅNDBOG I NATURPÆDAGOGIK
ISBN 87 7378 286 6
Forlaget Politisk Revy,
2. udgave, 2006.